Ballentent

BRIELLE –

 

Beste Piet,

 

Wat heb ik gelachen om de eerste alinea van jouw ingezonden stuk “Kater(s)”. Beter gezegd: Ik heb de ballen uit mijn broek gelachen, toen ik las dat mensen denken, dat ik nu ook ineens onder een alias ben gaan schrijven, zodat ik makkelijk één-tweetjes kan maken met mezelf.  Nou is dat af en toe best wel eens fijn om een één-tweetje te maken met jezelf, maar in dit geval alle credits voor jouw creativiteit en schrijfstijl, dus laat dat bij deze uit de wereld zijn. En laten we eerlijk zijn een alias kan ook spannend zijn. Ik weet bijna zeker dat Raymondus Godefridus Norbertus van de Klundert  ook niet overwogen heeft om onder eigen naam te schrijven maar gewoon met z’n alias ‘Kluun” gestart is. En Piet, volgens mij was jouw gereedschap compleet, dus die beweringen kloppen niet…!!

 

Over tot de orde van de afgelopen weken. Ik begreep dat je een aantal katers had 10 dagen geleden. Je hebt zelfs openlijk gezegd dat de ene kater kwam door het overmatig alcoholgebruik dat je had gedaan in de horeca in Brielle. Wist je Piet, dat je daar erg voorzichtig mee moet zijn in ons historische stadje?? Tegenwoordig loopt in het weekend de “moraalpolitie” te controleren in Brielle op last van burgemeester Rensen. Hij wil namelijk niet dat de mensen naar Brielle komen om te drinken. De burgemeester heeft namelijk twee agenda’s. Aan de ene kant steunt hij de lokale horeca in de vorm van het ondernemersfonds om Brielle “op de kaart te zetten” en te houden. Aan de andere kant doet hij er alles aan om de horeca dwars te zitten, door betuttelend de horeca waarschuwing op waarschuwing te geven als er toevallig wat opgeschoten jeugd iets te luidruchtig afscheid neemt ’s nachts, van weer een gezellige stapavond in Brielle. Ze kunnen tenminste nog terecht in Brielle, maar dat gaat niet lang meer duren of ze worden verbannen naar de grote stad Rotterdam.

 

Getuige ook zijn uitspraak in het AD op vrijdag de 13de februari, waarin hij z’n ongezouten mening gaf over de horeca in Brielle. Verruiming van de sluitingstijd gaan we niet doen, die test is al mislukt, en sterker nog hij ontmoedigt het uitgaan in Brielle. Dat die test is mislukt doordat elke horecaondernemer verplicht werd een kostenverhogende portier neer te zetten bij deze proef wordt voor het gemak maar even niet vermeldt. Gek hè, dat de horeca die normaal ook geen portier heeft dan niet staat te popelen. Je moet je ook afvragen hoe het komt dat ze normaal geen portier hebben, omdat er waarschijnlijk nooit wat gebeurd???.

 

Toevallig ben ik de afgelopen maanden vaak aanwezig geweest op straat als de jeugd, massaal uit de kroegen wordt gezet. Wat een agressieve uitstraling heeft de in grote getalen aanwezige politie daar. En weet je wat dat aantrekt Piet? Juist raddraaiers, die niet tot de brielse jeugd horen. En wie krijgen de schuld? Juist, de horecaondernemers die de jeugd er net massaal uit hebben moeten gooien vanwege de sluitingstijd.

 

Ik zal je zeggen Piet, mijn oma woonde 35 jaar in het flatje in de Trompstraat vlakbij Copacabana. Jarenlang was er in de straat op zaterdagavond genoeg te beleven. Altijd was er wel wat lawaai rondom sluitingstijd, maar mijn oma zei altijd: “ Dit is een vestingstad, waar altijd wat gebeurd, dus ik klaag niet. Dan had ik in mijn geboorteplaats Zwartewaal moeten blijven wonen!”

 

En zo was het in Brielle, er gebeurde altijd wat!!. En dat brengt mij op jouw tweede kater. Het evaluatierapport over het City Management Brielle. Ik heb het onderzoek van voor naar achteren en van achter naar voren gelezen. Ook heb ik het jaarverslag van het CMB over 2013 eens aandachtig bekeken. Een jaarverslag waaruit nogmaals blijkt dat belangenverstrengelingen hier gewoon getolereerd worden overigens.  Toen las ik vorige week de conclusie die de meerderheid van de gemeenteraad had getrokken in het artikel in het AD 19 februari jl. Ik kan maar één ding concluderen Piet: “Dit duur betaalde onderzoek is in opdracht van de raad gedaan, maar wat de uitkomst ook zou worden, “The Show had to go on…!”

Jij hebt al met chirurgische precisie het rapport ontleedt, en aangetoond dat het eigenlijk rechtstreeks het cylindrisch archief in kan.  Men praat veel over “gevoel” en eigenlijk is statistisch helemaal niks bewezen. Meten is weten is weer ver te zoeken in dit rapport, je hoopt toch op een onderbouwing met harde cijfers dat citymanagement zorgt voor meetbare verbeteringen. Maar helaas……de enige meetbare zaken zijn de enquetes.  En dan lees ik dat uit de ondernemersenquête blijkt dat 61% vindt dat het CMB van toegevoegde waarde is. Jammer genoeg heeft men nou niet zo’n tabel gemaakt van het Burgerpanel. Daaruit blijkt volgens mijn telling dat ongeveer 80% van de burgers vindt dat het CMB geen toegevoegde waarde heeft en moet stoppen of dat het totaal anders moet.

 

Dat zijn nou die burgers waarvoor Brielle aantrekkelijk gemaakt moet worden. Zij zien blijkbaar totaal geen resultaten. Om één en ander aan te tonen heb ik nogmaals het onderzoek bijgevoegd en vanaf  blz 47 t/m 77 alle negatieve responses voor het CMB rood gemaakt en de positieve groen. Responses die niet aan het CMB toegeschreven kunnen worden heb ik niet gekleurd.

 

Hier vindt je mijn kleine onderzoek: Evaluatie met commentaar

 

Nu heeft de gemeenteraad die de burgers vertegenwoordigd, dus besloten om door te gaan met het CMB in de huidige opzet. Niet echt verrassend. En zal ik je eens wat vertellen Piet, ik heb een theorie. Ik durf hier te beweren dat het rapport, het CMB moest helpen om nog een jaar door te gaan tot 2016. Daarna gaat het budget van de gemeente Brielle gewoon naar het overkoepelende marketingorgaan “Op Voorne-Putten”. Zo lijdt niemand gezichtverlies, de gemeente niet, het CMB niet, coalitiepartijen niet, en kan in 2016 gewoon gezegd worden: “ We gaan nu ons budget storten in de pot van iets groters, zodat citymarketing overbodig wordt…!”

 

In de mensen die deze regionale kar trekken heb ik erg veel vertrouwen, zij hebben verstand van zaken, doen al jaren aan regio-marketing met beperkte middelen. Nee Piet, wij kunnen het vanaf 2016 gewoon gaan hebben over onze belevenissen uit onze voetbaltijd, en blijven we op die manier elkaar toch de ballen toespelen….?

 

tot horens Piet

 

 

Groeten,

Leen van der Reiden

 

 

 

Cover

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments

comments

Dit bericht is geplaatst in Brielle spreekt, Columns, Nieuws and tagged , , , , , , , . Bookmark deze pagina.
Add Comment RegisterLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


7 − = five

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>